Fida International / FHP:n terveyskasvatuskoulutukseen liittyvä näyttötapahtuma "VALINTOJEN POLKU"
Tapahtuma rakennetaan riittävän isoon tilaan, jossa eri osastot voivat olla omina yksiköinään. Oven takaa aukeaa aina seuraava aihekokonaisuus. “Reittioppaat” johdattavat kierrokselle tulevia koululaisia ym. henkilöitä.
Kierros alkaa suunterveysosastolta
Hampaiden hoidosta alkaa pienten lasten terveyskasvatus. Osastolla on informaatiota kuitenkin kaikenikäisille.
Tärkeimpinä aiheina:
Haluatko säilyttää omat hampaasi koko ikäsi? Miten pitää toimia, että voit säilyttää ne hyvässä kunnossa koko elinaikasi.
Mitä tarkoittaa happohyökkäys ja miten estää sitä, fluorin ja ksylitolin merkitys hampaiden hoidossa.
Klikkaamalla kuvia näet isomman version
Päihdeosastolla esitellään kuvamateriaalia ja demonstraatioita tupakan ja alkoholin haitoista
Yhtenä opetusmetodina osastolla on “kännilasirata” (promillelasit, jotka aiheuttavat koordinaatioon humalatilanoloisen virheen).
Lattiassa on viiva, jota pitkin yritetään kävellä ja poimia lattialta kynä.
Demonstraation tavoitteena on se, että selvin päin tajuaa, ettei koordinaatio pelaa, jos on tehnyt väärän valinnan ja pää on sekaisin.
Toisena pointtina on kysymys: Haluatko ihan oikeasti olla naurun alainen? Ryhmäläisillä on aina tosi hauskaa kun kaveri töpeksii lasien kanssa ja etenkin silloin, kun opettajakaan ei meinaa pysyä radalla.
Klikkaamalla kuvia näet isomman version
Seuraavan oven takana on narkomaanihuone ( – mikäli tapahtuman pitopaikassa on sille riittävästi tilaa)
Siellä kaksi kurssilaistamme /avustajaa esittävät pienen, puhuttelevan draaman.
“Narkkarihuoneen” vieressä on ed. narkkareiden huumeisiin kuolleen ystävänsä muistomerkki,
pisteen sijainnista riippuen voidaan soittaa surumusiikkia.
Tässä pisteessä kerrotaan huumeiden todellisista vaaroista. Materiaalina mm. huumeita käyttäneiden kuvia.
Ennen tapahtumaa on usein sinne tulevien koulujen opettajien toimesta järjestetty oppilaille kilpailu, jonka aiheena on päihteiden vastaisen julisteen tekeminen oman ikäisilleen nuorille.
Opettajat / oppilaat ovat sitten itse valinneet parhaat tuotokset ja niitä on esillä Valintojen Polun seinillä ja myöhemmin vaikka koulujen käytävillä, ruokalassa tms. tiloissa
Klikkaamalla kuvia näet isomman version
Kolmantena opetusosiona ohjelmassamme on…
Ihmissuhdetaitojen perusteita sekä ihmiskaupan ennaltaehkäisyä ja tietoa “Ei toivotun” –seksikäyttäytymisen riskeistä / seurauksista”
Osastolla on posterisarjamme kuvat seksuaalisuuden portaista, eli lapsen kasvusta aikuisuuteen.
Sukupuolitautikuvat on peitetty ja joitain niistä voidaan esittää vanhemmille oppilaille ja aikuisille.
Etenkin tällä osastolla pitää huomioida kierroksella olevien ikä, kaikkia asioita ei kerrota kaikille. Sama sääntö on tietysti muillakin osastoilla!
Klikkaamalla kuvia näet isomman version
Kierros päättyy loppukeskusteluhuoneeseen
Siellä on kysymyksenä “Kuka päättää elämäsi suunnasta, oletko se sinä itse vai kaverit?”
Tässä vaiheessa on erittäin tärkeätä käydä lasten / nuorten tunteita läpi ja jälleen kertoa posterisarjan kuvien avulla mm. elämän tärkeiden päämäärien asettamisesta ja miten selvitä elämässä ilman suuria ongelmia, eli miten sanoa EI KIITOS jatkuvalle karkkinapostelulle, päihteille tai myös irrallisille seksisuhteille.
Huoneessa on myös “Turvaseinä”, johon kierroksella olleet saavat kirjoittaa sen/niiden henkilöiden nimet, jotka ovat heidän tukenaan elämässä.
Klikkaamalla kuvia näet isomman version
Aivan lopuksi…
…kierroksella olleet saavat kirjoittaa palautteen A4 –kokoiselle palautepaperille (= pään ääriviiva, johon siirretään ne ajatukset, mitä omassa päässä on kierroksen jälkeen) .
Palautepäät toimitetaan myöhemmin niiden koulujen rehtoreille, joista on oppilaita osallistunut Valintojen Polku –tapahtumaan.
On tosi tärkeätä, että myös opettajat käyvät tutustumassa Valintojen Polkuun, jotta he voivat myöhemmin, sopivan tilaisuuden tullessa, palata nuorten kanssa asiaan.
Iltakierroksille voi osallistua esim. lasten vanhempia.
Poislähtiessä kierroksella olleille on annettu ksylitolinäytepakkaus ja usein myös FHP:n tekemät hammas- ja päihdetyökirjaset sekä kotitehtäviä, jotka puretaan koulussa opettajan kanssa.
Klikkaamalla kuvia näet isomman version